Újdonságok - Kingston A400

Kingston A400 SSD: Nagy sebesség és megbízhatóság már M.2 formátumban is

Az A400 SSD egy mérsékelt árú háttértároló, amely ultra gyors multitaskingot, nagy teljesítményt és emellett megbízható működést produkál. A modern kontrollert tartalmazó puritán meghajtó 7mm-es magasságával és kedvező technikai paraméterekkel kiválóan passzol a slim notebookokhoz és ultrabookokhoz is. A 120GB-tól 960GB-ig terjedő kapacitású 2,5 collos formátum mellett most megjelent az M.2 2280 is.

A Kingston A400 legnagyobb előnyei az ára és a megbízhatósága, e párossal gyorsan kiszorítja az ellenfeleit. Elég gyors ahhoz, hogy látványos eredményt érjen el bármilyen területen is őt választod. Az M.2 csatlakozós 2280 formátum előnye, hogy nem kell kábelezni, mint a 2,5" esetében vagy betehető akár második meghajtónak egy megfelelő laptopba. Egyre népszerűbb, ahogyan az M.2 csatlakozós alaplapok tért hódítanak.

A Kingston az A400 szériával az árérzékeny felhasználókat célozta meg. Ők, akik halogatják és még nem cseréltek eddig SSD-re, vagy akik olyan notebookot vagy slim netbookot használnak, amelybe HDD van, de már elégedetlenek a gép sebességével, de talán a magas árak miatt még kivártak. Még mindig igaz, hogy a legkifizetődőbb egy meglévő konfiguráció felturbózásához az SSD beruházás.

Az A400-t modern kontrollert hajtja, az induló szériában a kétcsatornás Phison S11 dolgozik Toshiba 15nm-es TLC NAND tárolókkal. A gyártó jelezte már a kezdetekkor, hogy az aktuális piaci kínálat és a fejlesztések függvényében más típusú vezérlőkkel is piacra kerülhet az A400. Így pontos kontroller típust nem ad meg ehhez a családhoz.

A meghajtó mellől hiányzik a DRAM gyorsítótár. Ezzel a lépéssel jelentősen könnyítették az SSD súlyát, a fogyasztását, valamint az árát is. Az új A400 az UV400-hoz képest 20% könnyebb és 60% kevesebbet fogyaszt. A ma csúcskategóriás 4 és 8 csatornás, gyorsítótáras, de jelentősen magasabb árú meghajtókhoz viszonyítva is az A400-as teljesítménye igazán figyelemre méltó.

Az 2,5 coll formátumú SSD család négy tagból áll, egy 120GB, egy 240GB, egy 420GB és egy 960GB tárméretű változatból. Az olvasási sebesség mind a négy tárhelynél 500MB/s, az írási sebesség azonban méretfüggő. A 120GB-os modell esetében 320MB/s, a 240GB-osnál 350MB/s és a 420GB-osnál, valamint az új családtagnál, a 960GB-os meghajtó esetében 450MB/s. Ezek az adatok a mainstream vonalban található többi meghajtóhoz hasonlóak, ami egy kétcsatornás kontrollertől igazán szép teljesítmény.

Kicsit szokatlan ezt leírni, mert épp az ellenkezőjét hirdették anno, de a nagyobb tárterületű SSD meghajtók magas terhelés mellett melegedhetnek. Az NVMe tárolókra ezért készülnek már hűtőbordák. A Kingston A400 fém háza épp a hűtésben tudja hatékonyan kivenni a részét.

Az M.2 sorozat jelenleg két kapacitással választható: 120GB és 240GB. Az olvasási és írási sebességek megegyeznek a 2,5"-os verziókéval.

Az SSD-t kereső, de takarékoskodó vásárlóknak a Kingston A400 ajánlott vétel a rövid boot idő, a gyors alkalmazás futtatás és nem is beszélve a hordozható gépeknél a hosszabb akkumulátor idő miatt.